5 metode de a ajuta copiii să-și gestioneze emoțiile

A fi părinte este una dintre cele mai importante misiuni de pe planetă. A avea grijă de generațiile viitoare ale lumii este o mare responsabilitate. Poate fi deosebit de dificil atunci când acești oameni mici nu pot înțelege ce se întâmplă exact cu ei sau cum să se descurce cu viața în general. În astfel de cazuri, cade pe umerii părinților să-și dea seama ce simt cei mici și să-i ajute și pe ei să înțeleagă.

Iată câteva idei pentru acele momente în care micuțul are nevoie de ajutorul tău pentru a-și înțelege emoțiile:

  1. Modelează-i un comportament calm

Copiii imită comportamentul pe care îl văd în jurul lor. De multe ori, este o surpriză să-l vezi pe copilul tău spunând sau făcând lucrurile pe care le fac alți oameni. Cu toate acestea, așa învață ei despre lumea din jurul lor. Făcând acest lucru, copiii se obișnuiesc cu stimulii externi și învață să se descurce în viață.

Îl poți ajuta să navigheze grațios prin viață modelându-i un comportament calm încă din copilărie. Tu, ca părinte, ești prima persoană pe care micuțul tău începe să o imite. Tot ceea ce faci tu i se pare lucrul pe care trebuie să-l facă și el pentru a supraviețui și a reuși în viitor. Acționând cu calm, poți fi sigur că micuțul tău va învăța răspunsurile potrivite pentru situațiile prin care ar putea trece.

  1. Oferă opțiuni

O altă modalitate prin care să încerci să-ți ajuți copilul să-și controleze emoțiile este să-i oferi opțiuni. Acest lucru poate fi pus în practică cu ușurință și atunci când vine vorba de a alege haine pentru copii dintr-un magazin sau de a alege mâncarea acasă. În loc să decizi pentru el, oferă-i două opțiuni dintre care ai vrea să aleagă. În acest fel, copilul simte că deține control asupra situației și că opinia lui este prețuită. Dar la sfârșitul zilei, tu ești cel care ține situația sub control.

  1. Întreabă-ți copilașul dacă îi poți oferi ajutor/ propune-i să faceți ceva împreună

Copiii învață să-și înțeleagă și să-și gestioneze emoțiile din tot ceea ce li se întâmplă. Când îl vezi pe micuțul tău trecând printr-o perioadă dificilă, întreabă-l dacă îl poți ajuta. S-ar putea să se simtă mai bine știind că te are lângă el. Nu tot timpul un copil știe să exprime ceea ce simte, dar întotdeauna are nevoie de înțelegerea și sprijinul părintelui său.

  1. Vorbește pe limba lui

Fiecare persoană are propriul „limbaj al iubirii”. Mai exact, fiecare are un mod unic de a se simți apreciat sau iubit. Unii oameni se simt bine atunci când primesc cuvinte de afirmare sau primesc cadouri, în timp ce alții ar putea prefera timpul petrecut făcând activități de calitate. Situația este aceeași când vorbim despre prichindei.

Observând reacțiile și preferințele copilului tău, îl poți face să se simtă iubit prin gesturi simple. Unele exemple ar putea fi citirea unei cărți împreună sau poate oferirea unui cadou frumos, cum ar fi haine pentru copii în culorile lui preferate. În funcție de preferințe, micuțul îți va da de înțeles cum preferă să i se arate aprecierea.

  1. Discutați împreună despre emoțiile lui

Copiii simt aceleași emoții ca și adulții. Principala diferență este că sentimentele lor sunt concentrate în jurul unor lucruri care par mai puțin serioase decât cele cu care se confruntă adulții. Prin urmare, a fi înțeleși și luați în serios atunci când aleg să-și manifeste starea emoțională este foarte necesar pentru dezvoltarea lor.

Părinții sunt cei mai importanți oameni din viața unui copil, așa că a le simți compasiunea îi ajută enorm. Ori de câte ori copilul îți dă semne că ceva îl deranjează, încearcă să vorbești despre sentimentele lui. Acest lucru, alături de respectarea modului în care se simte, îi poate schimba starea de spirit sau chiar și ziua.

POST ANTERIOR
URMĂTORUL POST

Produse