Toamna – atunci când Dumnezeu a hotărât să picteze frunzele copacilor în culori aurii și arămii ce încântă deopotrivă sufletul și ochii și amurgurile în nuanțe de violet violent combinat cu oranj intens și roz ars care se pogoară sfios asupra pământenilor în fiecare seară. Deliciul toamnei este nu doar vizual, ci și senzorial, resimțit mai ales de papilele noastre gustative.
Ne considerăm norocoși pentru că activitățile de producție ale iELM au loc într-una din cele mai frumoase țări ale Europei de Est; astfel, descoperim cu fiecare anotimp ce trece cât de minunată și autentică este România. Acest loc ne învăluie în mistere și tradiții, ne învață cum să prețuim viața însăși, ne oferă o sursă nesecată de frumos pe care îl aplicăm cu dedicare și admirație în toate procesele de creație desfășurate la iELM.
Românii păstrează cu sfințenie datini vechi și străvechi, respectând succesiunea și autenticitatea sărbătorilor în cultura lor. Suntem curioși și vrem să explorăm diversitatea acestui Pământ, așa că ne-am documentat puțin despre principalele tradiții de toamnă ale poporului român.
Se spune că tradiția culesului recoltelor toamna își are originea în ținuturile trace, respectiv unde au locuit strămoșii românilor, dacii. Așadar, toamna sătenii sărbătoresc: cu mare voioșie Ziua Recoltei, cu ritualuri speciale Echinocțiul de Toamnă, cu pricepere culesul viei și pregătirea mustului și cu încântare vânătoarea de trufe transilvăneană.
Încă pe final de august, apare fasolea boabe și câteva ciupercuțe. Urmează castraveții de grădină, cartofii, delicioasele mere, perele, super gutuile, prunele, nucile (se bat nucii), ceapa uscată și conopida. Însă septembrie este dedicat predominant strugurilor și apoi prazului. În octombrie, se recoltează varza, dovleacul (doar după ce a căzut brumă asupra-i) și fructele de soc. Aproape de iarnă, în noiembrie, avem cătina. Culegerea tuturor acestor fructe și legume reprezintă recoltarea roadelor pentru care sătenii au muncit primăvara și vara, este un moment realmente special, celebrat prin festivaluri locale, târguri, dansuri populare și o stare generală de bine. Aici, copiii încă au șansa de a se hrăni cu fructe și legume de sezon, proaspete, cultivate de mici comunități de săteni agricultori ce respectă secvența anotimpurilor.
Din timpuri străvechi, buni cunoscători ai calendarului solar, dacii care au locuit în grote pe teritoriul actual al României, practicau în ziua Echinocțiului de toamnă ritualuri specifice zonei pentru a îmblânzi iarna ce va fi venit și pentru ca anul următor să fie unul cu multe roade ale pământului.
Culesul viei începe oficial pe 14 septembrie, iar primul must al toamnei se face prin călcarea strugurilor în coșarcă. Trufele de iarnă se vânează din septembrie până în decembrie.
Tradiția ne îndeamnă ca, odată cu venirea toamnei, să începem regenerarea și introspecția, precum Natura.
Toamna – atunci când Dumnezeu a hotărât să fim fericiți.