Câteodată sau deseori, și noi adulții suntem curioși precum copiii; suntem curioși să aflăm noi metode pentru a varia, pentru a face mici schimbări, pentru a ne diversifica viața, activitățile, obiceiurile, rutina. Ne place să fim curioși, așa aflăm lucruri noi în fiecare zi a vieții noastre. Suntem dinamici, înzestrați nativ cu dorința de a fi activi, de a evolua. Izvorul nostru de energie, care ne propulsează zilnic impulsul curiozității, este chiar prima masă a fiecărei zile. Îndeosebi proaspetele mămici, dar nu numai, sunt încurajate de specialiști să acorde o atenție sporită tuturor meselor echilibrate pe durata unei zile normale.
Pentru noi, totul începe cu micul dejun copios, care ne dă poftă de viață! Astăzi ne-am propus să vă povestim de una dintre rețetele aflate chiar la sediul iELM, într-o pauză, apreciata autoare fiind una dintre colege.
Trebuie să recunoaștem că inițial nu ne-a spus foarte multe și nu ne-a îmbiat reinventarea rețetei clasice de clătite combinată cu rețeta clătitelor pufoase americane. Însă, rezultatul ne-a convins că este o alternativă minunată pentru a da startul unei noi zile. Și chiar una foarte sănătoasă!
Ingredientele de care avem nevoie pentru clătite sunt: 2 ouă, 250 grame făină integrală de grâu, 250 grame lapte (lapte de cocos, lapte de migdale, lapte de soia, în funcție de preferințe), un vârf de linguriță praf de copt, scorțișoară după gust, vanilie după gust. Se bat bine ouăle (mixerul sau robotul de bucătarie sunt utile, dar nu obligatorii) și se adaugă treptat, instinctiv, celelalte ingrediente până când se obține un lichid lăptos omogen, nici prea subțire, nici prea gros. Ajustările se fac pe loc în funcție de cum simțiți aluatul. Utilizând un polonic mic, se preia aluat din vas și se varsă într-o tigaie de dimensiuni normale (în tigaie, nu folosim ulei deloc). Metoda de scurgere a aluatului este importantă pentru forma clătitelor: este recomandat să nu mișcăm polonicul iar linia de curgere să fie focusată pe un ax central. Apelăm apoi la o paletă cât mai plată cu ajutorul căreia întoarcem clătitele de pe o parte pe cealaltă până remarcăm rumenirea dorită. Dimensiunea unei clătite este aproximativ cât podul palmei voastre.
Finisarea clătitelor poate fi o fantezie fără limite a fiecărui gurmand. Noi le-am servit cu nuci mărunțite, sirop de agave și struguri roșii, sau clasic cu unt de arahide bio. Pentru copii, ne place mult varianta unt bio (sau ghee, untul clarifiat al Indiei) iar deasupra gem neîndulcit, combinația miere, banană și orice tip de nucă necoaptă sau combinația fructe de pădure proaspete, cacao bio pudrată și iaurt proaspăt. Suntem convinși că veți găsi varianta cea mai delicioasă pentru voi!
Nu uitați să zâmbiți! Tocmai ați început o zi minunată, hrănindu-vă organismul cu un preparat gustos, ușor de gătit, care nu a fost prăjit, care este bazat pe un tip de făină a cărei durată de digestie este prelungită având un efect pozitiv asupra stomacului, care nu conține zahăr adăugat – o reală sursă bio de proteine și energie.