Copiii sunt un izvor nesfârșit de energie și creativitate. Indiferent de vârstă, aceștia adoră să alerge, să se joace în natură și să descopere cât mai multe lucruri în jurul lor. O modalitate de a încuraja această pasiune pentru mediul înconjurător este de a-i scoate pe cei mici la joacă în pădure, dacă ai această posibilitate.
Iată câteva avantaje pe care activitățile în pădure i le aduc copilului tău:
Aceștia se simt mai confortabil în prezența imprevizibilului
Jucându-se în pădure și fiind înconjurați de fenomenele naturale, copiii devin mai obișnuiți cu schimbarea și învață să o accepte cu mai multă ușurință.
De asemenea, prin petrecerea timpului în pădure și prin observarea florei și faunei din acest ecosistem, cei mici devin mai expuși la micile riscuri care apar în viața de zi cu zi și nu mai sunt speriați de acestea. Prin petrecerea timpului afară, în pădure, copiilor le este mai ușor să accepte diferite situații care îi iau prin surprindere, comportamentul fiindu-le modelat într-un mod asertiv.
Fie că este vorba despre o ploaie neașteptată sau întâlnirea cu mici animăluțe, copilașii învață să accepte situațiile la care nu se așteptau și să își formeze anumite mecanisme de adaptare.
Joaca în natură scade anxietatea
Deoarece natura este în continuă schimbare, copilașii au mereu de învățat lucruri noi. Din acest motiv, nu se plictisesc niciodată și au subiecte noi de învățat și de observat. Acest aspect îi ajută pe copiii care se confruntă cu probleme de anxietate, natura fiind un foarte bun calmant.
Ba chiar mai mult decât atât, aerul curat împreună cu sunetele naturii îi calmează pe cei mici și îi ajută să fie mai relaxați.
Ajută la ameliorarea deficitului de atenție
Deficitul de atenție este din ce în ce mai întâlnit, atât la adulți, cât și la copii. Acesta poate fi ameliorat însă prin petrecerea timpului în natură. Cei mici pot să își antreneze atenția prin observarea proceselor și a lucrurilor din jurul lor, iar pădurea este locul perfect în care copiii pot să facă acest tip de exerciții.
Îmbunătățește creativitatea
Pădurea este locul ideal pentru a stimula imaginația copiilor, deoarece toate elementele cu care se pot juca cei mici sunt ,,open-end”. Fiind un spațiu deschis cu multe elemente care dau frâu liber imaginației, copiii pot să își imagineze diverse scenarii de joacă, de la jocuri de aventură, de descoperire, până la jocuri mai linștite precum observarea proceselor din jurul lor.
Astfel, în funcție de personalitatea fiecăruia, copiii dispun de un izvor nesfârșit de resurse care să le stimuleze imaginația.
Încurajează copilul să iubească natura
Nu în ultimul rând, unul dintre lucrurile pe care joaca în pădure le încurajează este iubirea față de natură. Prin expunerea la acest mediu, cei mici învață să fie blânzi cu mediul înconjurător, să aprecieze lucrurile oferite de către aceasta și să le protejeze.
Văzând legătura dintre animale, plante și oameni, copiii învață că au un rol important în ecosistemul din care fac parte, și că grija lor se reflectă asupra mediului înconjurător.
Acestea sunt doar câteva dintre principalele beneficii pe care joaca în pădure le aduce copiilor și prin care aceasta contribuie la dezvoltarea celor mici. Tu încurajezi joaca în pădure? Ce alte beneficii crezi că le aduce celor mici?