Diverse studii arată importanța pe care o are independența în viața copiilor și a dezvoltării lor. Ca părinți, știm că unul dintre cele mai importante lucruri pentru tine este să îți protejezi copilașul, așadar poate că nu ți se pare ușor să îi acorzi autonomie micuțului încă de la început, iar asta este perfect normal.
În continuare, noi îți oferim câteva sfaturi prin care să amenajezi camera copilului tău pas cu pas, astfel încât să îi oferi libertatea de care are nevoie pentru o dezvoltare armonioasă.
- Așează lucrurile la nivelul lui
Deși pentru noi, ca adulți, este firesc ca toate lucrurile să fie la aceeași înălțime ca a noastră și să ne fie ușor accesibile, copilașii nu au această posibilitate. Ei trăiesc printre obiecte înalte, pe care nu le pot folosi pentru o perioada îndelungată și anume, până când cresc.
Cea mai ușoară metodă de a face camera accesibilă pentru copilul tău este să alegi mobilierul de aceeași înălțime cu el, sau chiar mai mult, să așezi cele câteva obiecte pe care le folosește la început chiar pe podea.
- Păstrează un design simplu
Atunci când vorbim despre camera copilului și cum să o amenajezi, nu ai nevoie de un designer pentru interior. De fapt, simplitatea este cea mai sigură cale spre reușită.
Pentru culoarea pereților, alege nuanțe deschise și luminoase pe care le poți personaliza cu tablouri sau poze, în cazul în care vei dori acest lucru în viitor. Pentru amenajare, încearcă să utilizezi strict piesele de mobilă necesare copilului, precum un pat, un șifonier și câteva jucării.
- Zona de dormit
Patul este piesa centrală în camera unui copil, indiferent de vârsta acestuia. Pentru copii cu vârste mici, poți să așezi salteaua direct pe podea. Pentru bebelușii de până în 2 ani, evită să folosești perne sau jucării de pluș, pentru siguranță sporită în timpul somnului. Pe măsură ce copilul tău crește, poți să optezi pentru paturi de înălțime joasă, care să nu fie așezate direct pe podea.
Este important ca salteaua să fie la aceeași înălțime ca cea a copilașului, deoarece un pat înalt sau cu cadru ridicat îi reduce accesibilitatea și îl face dependent de adulții din jur pentru a se mișca în propria cameră.
- Spațiul de joacă
Unul dintre spațiile preferate ale copilului este locul de joacă, unde micuțul poate să își lase imaginația să zburde.
Dacă spațiul îți permite, așează un covor cu rafturi sau coșulețe cu jucării la îndemână. Pentru bebeluși, în loc de jucării poți să aranjezi fotografii sau desene care îi antrenează privirea și creierul, iar pentru copiii mai mari de 2 ani, poți să așezi cărți pentru copii sau jucării din lemn, cât mai simple.
- Zona de îmbrăcăminte/schimbat
Trecând la cea de-a treia zonă importantă din camera copilașului și anume, zona de schimbat, nu este nevoie de foarte multe obiecte. Pe măsură ce copilul avansează în vârstă și are mai multă dexteritate, va putea să se îmbrace singur.
Acest colțișor al camerei poate fi mobilat cu un dulap scund, ușor de accesat de către copil. Poți opta fie pentru un dulap cu umerașe, fie pentru unul cu sertare ușor de deschis. În acest dulăpior, hainele pe care i le pui la dispoziție copilului tău trebuie să fie în concordanță cu anotimpul și ușor de îmbrăcat. Mulți părinți optează pentru salopete pentru copii, deoarece acestea formează întreaga ținută dintr-o singură piesă și sunt ușor de îmbrăcat și schimbat.
Micuțul tău va iubi sentimentul de independență pe care i-l va da alegerea propriei ținute vestimentare zilnic, chiar dacă tu ești cea care îi alege cu grijă hăinuțele.
În funcție de vârsta celui mic, în acest colț al camerei se poate atașa o oglindă de perete, astfel încât copilul tău să se poată uita în oglindă și să capete încredere în sine sau să învețe să practice mici activități de îngrijire personală, cum ar fi pieptănatul.