Cum să îl pregătești pe cel mic pentru noul an școlar

Pentru copilași, începerea noului an școlar vine cu un întreg amalgam de sentimente. Pe de o parte vara este pe sfârșite și vor începe o nouă serie de responsabilități, pe de altă parte își vor revedea colegii. Pentru ca prichindelul tău să nu se simtă copleșit, pregătește-l din timp pentru reîntoarcerea la școală sau grădiniță.

Uneori, micuții nu își exprimă stările de anxietate prin cuvinte. În astfel de situații, uită-te după semnele ce pot indica această emoție: au nevoie de atenția ta mai mult decât de obicei, apar schimbări în programul lor de somn, sunt irascibili, au probleme de concentrare sau plâng fără motiv.

Pentru a evita ca reîntoarcerea la școală sau grădiniță să fie o perioadă stresantă pentru micuțul tău, îți recomandăm următoarele:

Vorbește cu copilul tău 

Primul pas este să descoperi ce gândește și cum se simte în legătură cu începerea noului an școlar. Vorbește-i cu blândețe și asigură-te că înțelege că îi oferi sprijinul în orice moment. Este important să se simtă confortabil în a-ți povesti depre emoțiile lui în legătură cu colegii, profesorii sau cursurile. 

De asemenea, încurajează-l să vină mereu spre tine atunci când are orice nelămurire, gând sau disconfort. Oferă-i răbdare, înțelegere și încurajare. Aflând cum se simte, vei ști și tu cum să procedezi mai bine pentru a-l sprijini. Dacă micuțul are întrebări la care nu știi răspunsul, nu îl ghici, ci folosește ocazia pentru a descoperi răspunsurile împreună. Poți lua în considerare ca în prima săptămână de școală/grădiniță a prichindelului să-ți ajustezi programul astfel încât să petreci cât mai mult timp cu el, până se obișnuiește cu noua rutină.

Antrenează-i mintea 

Perioada de vară în care cel mic nu a mai fost la școală poate avea ca efect pierderea anumitor cunoștințe și abiltăți dintre cele dobândite pe parcursul anului. Pentru a-și reintra mai ușor în ritm, îți recomandăm să introduci în programul lui zilnic câteva activități care îi stimulează din nou capacitatea de concentrare, memorare și atenția.

Cititul este una dintre cele mai eficiente metode de a le ține mintea antrenată celor mici. Cu 1-2 săptămâni înainte de începerea școlii, citiți zilnic împreună. Pentru a-i stimula capacitatea de înțelegere și imaginația, pune-i întrebări celui mic despre ce se întâmplă în poveste.

În plus, poți afla ce lecturi va studia în anul școlar ce va începe. Dacă se va familiariza cu ele de dinainte, va fi mult mai încrezător la primele ore de curs.

Reglează-i programul de somn 

Stabilește ore rezonabile de culcare și de trezire astfel încât cel mic să se reobișnuiască cu o rutină bine-stabilită, dar să fie și suficient de odihnit. Un somn odihnitor pentru copiii de până la 12 ani constă în 10-11 ore de somn pe noapte.

Atunci când doarme suficient, copilul tău reține ceea ce a învățat pe parcursul zilei, se concentrează mai bine, este creativ și bine-dispus.

Dacă îi este greu să adoarmă, faceți o activitate relaxantă înainte de culcare. De exemplu, ii poți pregăti o baie caldă sau puteți asculta muzică liniștitoare.

Lasă-l pe prichindel să își aleagă rechizitele 

Stabilește o zi pe care să o petreceți împreună la cumpărături. Oferă-i variantele care se încadrează în bugetul tău, dar lasă-l pe copilul tău să facă alegerile finale. Dacă va alege ce rechizite îi plac, le va folosi cu mai mare plăcere și va fi nerăbdător să o facă. Îți recomandăm să faci asta din timp ca să te asiguri că vei găsi tot ce îi trebuie prichindelului tău în materie de rechizite și haine pentru copii. 

În ceea ce privește hainele pentru copii, alege unele pe care cel mic le poate îmbrăca ușor. Ele vor fi extrem de utile în contextul distanțării sociale, în care părinții nu au acces în grădiniță sau școală pentru a-i ajuta pe copii să se îmbrace sau dezbrace.

Creează-i un spațiu și un program propice studiului 

Indiferent de vârsta copilului tău, odată cu începerea fiecărui nou an școlar spațiul lui de studiu trebuie redecorat și reorganizat în funcție de nevoile pe care le are. Acesta trebuie să-i stârnească interesul și să-i stimuleze creativitatea și concentrarea.

Atunci când amenajezi spațiul de studiu pentru micuțul tău ia în calcul următoarele aspecte: culorile, biroul, scaunul, lumina și spațiul de depozitare.

Unii copii sunt nerăbdători, în timp ce alții sunt mai temători. Indiferent de modul în care prichindelul tău așteaptă începerea anului școlar, rezervă-ți timp, pregătește-l pentru a-i ușura tranziția dintre zilele lejere de vară și zilele mai încărcate de școală sau grădiniță.

POST ANTERIOR
URMĂTORUL POST

Produse

Urmărește-ne pe instagram
[enjoyinstagram_mb]