Știai că printre efectele negative ale timpului îndelungat petrecut în fața ecranelor de către cei mici se numără micșorarea duratei atenției și scăderea capacității de a empatiza cu ceea ce este în jurul lor? De asemenea, cu cât copilul tău petrece mai mult timp în fața ecranelor de orice tip, cu atât există șanse să adoarmă mai greu sau să aibă un somn neregulat.
Un alt aspect ce poate fi neglijat de unii părinți este faptul că prichindeii au nevoie de “doza” lor de plictiseală. Așa învață cum să gestioneze ceea cea îi deranjează și cum să-și controleze impulsurile. Dacă cei mici sunt în mod constant stimulați de ecrane, ei uită cum să se bazeze pe ei înșiși și cum să petreacă timp în liniște cu gândurile lor, fără distragere. Acest lucru duce la frustrare și împiedică dezoltarea imaginației.
Mai mult decât atât, timpul excesiv petrecut în fața ecranului lasă mai puțin timp pentru jocul activ și creativ.
Deși timpul petrecut în fața ecranelor poate avea un scop educațional pentru copii, este foarte ușor să depășim limita și, fără să ne dăm seama, să folosim device-urile în exces. Mulți specialiști nu recomandă folosirea acestora în cazul copiilor sub 2 ani, iar pentru cei mai mari nu mai mult de 1-2 ore pe zi.
Dacă copilul tău își simte ochii uscați, vede în ceață sau îl doare capul, este posibil să fie din cauza privitului îndelungat al ecranelor.
Dacă vrei să limitezi timpul petrecut de copilul tău în fața ecranelor, poți încerca următoarele idei:
- Zone fără tehnologie
Stabilește anumite zone din casa ta, cum ar fi locul în care se ia masa, în care nu este permisă folosirea laptopurilor, a telefoanelor sau a oricăror altor dispozitive. Dedică acest loc conversațiilor plăcute dintre membrii familiei.
- Stabilește perioade de timp pentru deconectare
Creează un program cu intervale în care toți membrii familiei se deconectează de la orice înseamnă tehnologie. Momentul cinei sau ora de dinainte de culcare sunt două exemple. Folosiți acest timp pentru a petrece timp de calitate împreună.
- Încurajează alte activități
Cu multitudinea de aplicații, jocuri, și dispozitive existente, este ușor pentru copii să se bazeze pe dispozitive electronice atunci când doresc să se distreze. Încurajează-ți copilul să caute și să se implice în activități dincolo de ecranele electronicelor. Îmbracă-l pe cel mic în haine pentru copii comode și jucați-vă afară, citiți o carte sau încercați un nou boardgame.
Cum facem ca timpul pe care prichindeii îl petrec totuși în fața unui ecran să îi afecteze cât mai puțin?
- Activează din setări filtrul pentru lumina albastră. Aceasta previne stările de oboseală, durerile de cap, senzația de ochi obosiți sau tulburările somnului.
- Încurajează activitățile fizice în timpul privirii ecranelor. Pune-l pe cel mic să se întindă sau să facă yoga în timp ce urmărește desenul animat preferat. Faceți o întrecere pentru a vedea cine poate face cele mai multe sărituri în timpul unei pauze publicitare. Alege jocuri video care încurajează activitatea fizică.
- Păstrarea distanței. Asigură-te că cel mic este la o distanță suficient de mare de ecran.
- Odată la 20 de minute, pune-l pe cel mic să ia o pauză și să privească timp de 20 de secunde la 10 metri depărtare, pe fereastră, spre exemplu.
Nu trebuie să uităm că tehnologia poate fi o componentă valoroasă a învățării. Copiii accesează computere și tablete la școală și le folosesc pentru a-și face temele. Caută activități benefice pe care cel mic să le facă cu ajutorul calculatorului sau a telefonului. Află care sunt jocurile lui preferate și explorați-le împreună, cu limită, într-un mod productiv și cât mai sănătos.