Magia de sărbători, serbată în grădinițe și școli

Am spus-o și o repetăm cu tărie: Crăciunul reprezintă o perioadă magică pentru noi toți, cei mici și cei mari. La iELM suntem cei mai mari fani ai acestei sărbători! Pregătirile sunt în toi pretutindeni. Îmbucurător este că atât școlile, cât și grădinițele planifică activități distractive pentru copii, menite să le explice semnificația aparte a Crăciunului, dar și câteva dintre tradițiile legate de această sărbătoare.

Întâmplarea face ca una dintre fabricile de globulețe importante din Europa să se afle nu în Laponia, cum poate ne așteptam, ci la Curtea de Argeș, foarte aproape de sediul iELM din România. O minunată echipă de meșteri realizează milioane de globulețe pentru brazii de Crăciun din toată lumea. Mii de copii sosesc în vizită în preajma Crăciunului pentru a vedea cum sunt create și asamblate ornamentele pentru brad.

Orarul celor mici se focusează pe activități muzicale, lucru manual, desen, colaje și multe altele, toate vizând dezvoltarea creativității și a imaginației copiilor. Astfel, pe lângă deja bine-cunoscuta scrisorică cu dorințe trimisă către Moș Crăciun, copiii învață să confecționeze diverse articole festive. Una dintre ideile amuzante este realizarea pungilor de cadouri. Pe o pungă de cadou monocromă, se conturează un șablon întruchipându-l pe Moș Crăciun, apoi copiii colorează chipul și lipesc cât mai multă vată pentru a întregi barba bogată a bătrânului Santa Klaus. Câteva din ornamentele pentru decorul casei și al bradului de Crăciun se realizează tot alături de mult îndrăgiții colegi; de exemplu, șiraguri lungi de mărgele argintii sau aurii, albe sau roșii, înșirate pe ață alături de alte elemente construite manual – fundițe, steluțe, fulgi de nea decupați, etc. – vor fi numai bune de agățat pe crengile brăduțului sau pe alocuri, prin casă.

Copiii pregătesc de serbarea finalului de an. Ei învață roluri, recită poezii despre iarnă, realizează un spectacol sau o scenetă de final de an. Familia este întâmpinată cu prăjiturele pregătite de copii din nucă măcinată, biscuiți numai buni de sfărâmat, miere de albine și lapte. Cei mici s-au bucurat amestecând toate ingredientele precum o cocă adevărată. Amestecul obținut a fost întins cu sucitorul și apoi prăjiturelele în formă de inimă, steluțe, brăduți, fulgi, flori de gheață s-au copt.

Photo credit: https://pix4free.org/photo/152/Christmas-cookies.html

O parte importantă a acestor inedite spectacole o reprezintă colindele. Copiilor le place muzica, fie să o asculte, fie să o cânte. Unele colinde au multe strofe și cuvinte arhaice, așadar alegerea unui colind scurt, care să cuprindă cuvinte familiare este importantă. Conținutul colindului este explicat copiilor, mai ales dacă există expresii specifice unei anumite zone geografice. Toți copiii repetă colindul până când poate fi susținut în cor.

Zâmbetele și chicotelile copiilor care interpretează colinde parte a unui spectacol amplu sunt cele care aduc emoție și pace totodată în sufletele adulților. Sărbători liniștite tuturor!

Voi cum vă pregătiți pentru serbările de Crăciun, dragii noștri?

POST ANTERIOR
URMĂTORUL POST

Produse

LASA UN Comentariu

Urmărește-ne pe instagram