5 idei de jocuri senzoriale pentru copii

Activitățile senzoriale sunt acele activități care stimulează unul dintre cele cinci simțuri principale: văzul, auzul, gustul, mirosul și simțul tactil. Acestea îi ajută pe copii să experimenteze și să exploreze lumea înconjurătoare, pentru a deveni cât mai autonomi și mai curajoși.

Printre principalele beneficii se numără faptul că, realizând astfel de activități, copilului îi crește încrederea în sine și i se dezvoltă independența. El e liber, stăpân pe situație și ia propriile decizii. Joaca este un element esențial în dezvoltarea armonioasă a copiilor. Pentru dezvoltarea creierului este necesar să i se furnizeze o stimulare senzorială potrivită prin aceste jocuri.

Unii specialiști sunt de părere că stimularea copiilor trebuie să pornească cât mai devreme, de când ei încep să își folosească simțurile în a descoperi tot ceea ce este în jurul lor. Totuși, vârsta ideală pentru exercițiile senzoriale este de 4-5 ani. Atunci este momentul în care micuții devin cei mai interesați de obiecte și de însușirile lor.

Activitățile senzoriale trebuie să fie simple, gândite pentru fiecare simț în parte. Folosind materiale și obiecte senzoriale cât mai diversificate, îi poți oferi prichindelului tău un prilej de a-și dezvolta simțurile prin joc și joacă.

Multe activități senzoriale pot fi realizate cu materiale pe care de cele mai multe ori le avem deja acasă. Astfel, nu e nevoie de jocuri sau jucării sofisticate pentru ca cei mici să se implice în joacă și să le placă.

Iată 5 sugestii de activități senzoriale pe care le poți încerca cu copilul tău.

  1. Baloane senzoriale.

Ia câteva baloane colorate și umple-le cu boabe de orez, boabe de fasole, boabe de porumb, făină sau mălai. Leagă-le strâns pentru a securiza umplutura. Ele pot fi ușor de modelat, stimulând simțul tactil. De asemenea, copii sunt atrași și de zgomotele pe care acestea le fac. Poți încerca să îl pui pe cel mic să ghicească conținutul pe baza simțului tactil sau a zgomotului produs de fiecare balon.

  1. Sticle senzoriale

Ia câteva sticle mici de plastic, de preferat transparente. Umple 3 sferturi din sticlă cu apă și 1 sfert cu ulei. Apoi, adaugă diferite obiecte mici: mărgele, biluțe, nasturi, sclipici. Poți încerca să adaugi și câteva picături de colorant alimentar. 

După ce ai creat amestecul pentru fiecare sticlă, întoarce-le cu susul în jos și agită-le astfel încât lichidele și obiectele din interior să se miște.

  1. Pictură cu spumă

Amestecă spumă de ras cu colorant alimentar și lasă-l pe cel mic să fie cât mai creativ! Încurajează-l să “picteze” cu spuma viu colorată pe diferite suprafețe din casă ce se pot șterge ușor după aceea.

  1. Pungi senzoriale

Umple câteva pungi sigilabile cu gel de păr, apoi adaugă mici obiecte ce îi stârnesc interesul celui mic, la fel ca în exemplul sticlelor senzoriale. Apoi, poți organiza joculețe de sortare a obiectelor din fiecare pungă pe categorii, dimensiuni sau culori. 

  1. Desenat cu gheață

Toarnă apă în forme de gheață, adaugă colorant alimentar de diferite culori, apoi pune-le la congelator. După ce apa a înghețat, scoate cuburile din formă și pune-l pe cel mic să “deseneze” cu ele pe foi albe. Cu urmele de apă lăsate de cuburile ce se topesc, cel mic poate crea niște tablouri foarte creative!

Nu uita că este foarte important să îl supraveghezi pe prichindelul tău atunci când va face activitățile prezentate mai sus.

Dacă vremea de afară este una frumoasă, îți recomandăm să îl îmbraci pe cel mic în haine pentru copii comode și să ieșiți, pentru a desfășura activitățile în aer liber. 

Aceste joculețe, pe lângă beneficiile senzoriale oferite copiilor, sunt și un prilej de a petrece timp împreună cu părinții și a se conecta cu aceștia. Rolul nostru de părinți este să creștem și să pregătim copii echilibrați, încrezători, curioși!

POST ANTERIOR
URMĂTORUL POST

Produse

Urmărește-ne pe instagram
[enjoyinstagram_mb]