În ultimii ani, consumatorii au devenit din ce în ce mai atenți la produsele pe care le folosesc. Fie că este vorba de ingredientele din alimentația noastră zilnică sau materialele din care sunt fabricate hainele pe care le purtăm, cu toții am ajuns să conștientizăm că alegerile noastre de zi cu zi ne influențează atât sănătatea, cât și mediul înconjurător și viitorul copiilor.
Nu cu mult timp în urmă, știrile despre Greta Thunberg au făcut ocolul lumii. Indiferent că ești de acord cu ea sau nu, nu poți să ignori semnalele de alarmă cu privire la ritmul în care resursele noastre sunt distruse de lipsa noastră de grijă față mediul înconjurător.
Așa cum ai grijă ca mâncarea pe care o gătești pentru familia ta să fie de cea mai bună calitate, este important să te gândești și la hainele pentru copiii tăi și ale familiei tale, în general. Alegerile tale nu impactează doar mediul, ci și sănătatea tuturor.
Pielea, cel mai mare organ al corpului uman, are o capacitate uimitoare de a absorbi substanțele cu care intră în contact. Pielea copiilor este mult mai subțire și mai sensibilă decât cea a adulților, având o permeabilitate mult mai mare. Substanțele chimice care sunt folosite în producerea de haine copii, fie că este vorba de pesticide sau de vopseluri, intră în contact cu pielea lor, putând ajunge inclusiv în circuitul sangvin. De aceea, este foarte important să fim atenți ce haine pentru copii achiziționăm.
Este suficient să aleg haine pentru copii din bumbac organic?
În prezent, în ofertele marilor retaileri, au început să apară tot mai des produse din bumbac organic sau eco-friendly. Este oare suficientă o etichetă care să menționeze folosirea de fibre organice pentru a garanta calitatea și impactul redus asupra mediului, sau este nevoie de mai mult?
Multe dintre hainele etichetate ca fiind organice au doar un anumit procent de fibre obținute din agricultura organică. În lipsa altor certificări, nu poți ști dacă tot procesul de prelucrare a fibrei este sigur (vopsirea, albire cu clor etc).
Cum știu dacă hainele pentru copii alese de mine sunt sigure?
Singurul mod de a te asigura că tot procesul de producție, de la cultivare și până la finisare, a fost unul care respectă cele mai înalte standarde, este să verifici certificările pe care le are produsul respectiv.
Cele mai bine cotate certificări ale hainelor sunt Oeko-Tex și GOTS
Oeko-Tex asigură consumatorul că obiectul vestimentar respectiv nu prezintă riscuri pentru sănătatea umană. Lista de substanțe pe care o testează Oeko-Tex este similară cu cea de pe lista GOTS. Totuși, Oeko-Tex vizează doar produsul finit și nu urmărește toți pașii de producție. De asemenea, Oeko-Tex nu solicită ca fibrele folosite să fi provenit din agricultura organică.
Ce înseamnă certificarea GOTS?
Singura certificare care verifică toate etapele producției unui obiect vestimentar (de la plantare până la produsul finit) este GOTS (Global Organic Textile Standard). GOTS este una dintre cele mai dificil de obținut certificări, deoarece vizează absolut fiecare pas din procesul de producție și urmărește protejarea mediului, a lucrătorilor dar și a consumatorului final.
Verificările făcute pentru acordarea acestei certificări includ testarea semințelor, procesul de recoltare a bumbacului, modul de extragere și prelucrarea fibrei, precum și țeserea, vopsirea și croirea acesteia. De asemenea, GOTS verifică și condițiile în care lucrează muncitorii, respectarea drepturilor acestora și asigurarea unei salarizări care respecta prevederile legale.
Practic, GOTS este cea mai înaltă certificare pe care o poate obține un produs vestimentar organic.
Caracteristici ale articolelor vestimentare/ale procesului de fabricare | Materiale fabricare din fibre organice dar procesate în mod obișnuit | Materiale cu certificare GOTS |
Sunt folosite doar fibre organice | DA | DA |
Nu au fost tratate cu substanțe chimice dăunătoare pentru mediu | NU | DA |
Apa folosită în prelucrare a fost tratată înainte de eliberarea în mediu | NU | DA |
Lucrătorii sunt plătiți corect și muncesc în condiții optime. | NU | DA |
De ce este important să verific etichetele hainelor pentru copii pe care le cumpăr?
Indiferent dacă vrei să achiziționezi haine pentru copiii tăi sau chiar pentru tine, este important să te gândești la câteva aspecte înainte să ajungi la casă (sau la check-out-ul din magazinul online) și să plătești produsul:
- Cum influențează acesta starea de mea de sănătate și a familiei mele? Am certitudinea că nu a fost tratat cu substanțe chimice periculoase?
- Cât de confortabil și rezistent va fi produsul respectiv? Îl voi purta de mai multe ori? Bumbacul organic este semnificativ mai moale și mai confortabil decât cel din producția industrială, iar materialul rezistă mult mai bine în timp, chiar și dacă este supus spălărilor repetate.
- Cum a fost produsă această haină? Ce impact are alegerea mea asupra mediului și a lucrătorilor din industrie?
Este momentul ca fiecare dintre noi să facem alegeri responsabile și conștiente, având grijă nu numai de noi, dar și de planetă și de semenii noștri.
De aceea, toate hainele din bumbac pentru copii de la iELM, fie că sunt rochii, salopete de interior, bluze sau căciuli, sunt certificate GOTS și lucrate cu grijă într-un atelier aerisit și luminos. Le poți vedea pe toate în magazinul nostru online de haine pentru copii!