Atunci când intri într-o grădiniță sau școală Montessori, probabil ai observat că multe dintre materialele didactice seamănă cu versiuni în miniatură ale ustensilelor noastre de bucătărie. Educația de acest tip pune accentul pe deprinderea abilităților practice încă de la o vârstă fragedă. Scopul este ca cel mic să învețe să își coordoneze mișcările și să devină independent.
“Nu ajuta niciodată copilul cu o sarcină pe care simte că o poate duce singur la capăt”, este sfatul dat de Mara Montesorri, după care se ghidează acest sistem de educație.
Nu îți face griji că se va murdări! Poți opta pentru haine copii făcute să poarte amprenta lucrurilor amuzante pe care le-au întreprins cei mici. Un detergent de calitate și o mașină de spălat vor rezolva imediat eventualele incidente din bucătărie. Alege hainele din bumbac organic pentru astfel de activități, deoarece rezistă la mai multe spălări și sunt mult mai moi decât cele din agricultura de masă.
Iată câteva idei de activități Montessori ce îi vor dezvolta independența, capacitățile cognitive și senzoriale ale celui mic:
Activități Montessori pentru bebeluși sub un an
La această vârstă, copilul este atras de partea senzorială, deci de tot ce înseamnă sunet, culoare, mișcare. Lasă-l să vadă, să miroasă sau să guste din ingredientele cu care prepari mâncarea. Un scaun înalt sau un learning tower îl va ajuta să poată observa îndeaproape tot ceea ce faci.
Explică-i toate etapele rețetei și lasă-l să te ajute cu mici sarcini cum ar fi spălatul legumelor sau frunzelor. Nu uita să îl îmbraci în haine pentru copii ușor de curățat.
Activități Montessori pentru copii de 1-2 ani
Copilul tău își coordonează mult mai bine mișcările. Poți să îl rogi să te ajute să curețe fructe (bananele sunt o idee minunată), să taie în cubulețe legumele (folosește un cuțit special pentru copii) sau să frământe aluatul.
Tot acum ar fi o idee bună să-i arăți cum se așează masa și să-l rogi să preia el această sarcină. Vei vedea că se va simți important și util!
Când ești cu copilul în bucătărie, iar acesta prezintă interes pentru spălatul vaselor, arată-i încet cum se spală o oală, apoi lasă-l pe el să spele o farfurie, o cană sau un alt obiect. Pentru că este încă la început, există posibilitatea să se ude, motiv pentru care îl poți îmbrăca în haine pentru copii impermeabile.
Activități Montessori pentru copii de 2-3 ani
Începând cu 2 ani, micul bucătar poate deveni un ajutor de nădejde în bucătărie. Îi poți delega pregătirea ingredientelor pentru gătit, cum ar fi:
- curățatul usturoiului sau al cepei;
- ruperea frunzelor de salată și amestecarea lor cu dressing;
- rasul brânzei;
- stoarcerea citricelor.
Îmbracă-l cu haine pentru copii comode, în care să se desfășoare în voie. Poți găsi câteva variante haioase, din bumbac organic moale.
După vârsta de 3 ani, puteți începe să gătiți împreună rețete simple: biscuiți, tarte, înghețată etc. Cine știe, poate contribui la educația culinară a viitorului Jamie Oliver!
Foto: 30somethingmamma