Deși shoppingul este, pentru multe dintre noi, o activitate relaxantă, trebuie să recunoaștem că a merge în magazine cu copii mici pentru a proba haine este ceva mai complicat din punct de vedere logistic. Copiii se plictisesc repede, sunt atrași de alte zone ale magazinului (cele cu jucarii de exemplu) sau pur și simplu nu vor să probeze nimic.
Pe de altă parte, mulți părinți au emoții să cumpere hainele pentru copii online. Mărimile variază destul de mult între modele și branduri, iar politicile de returnare sau descrierea produsului pot fi neclare. Toate acestea fac lucrurile puțin mai complicate pentru cei care încearcă să cumpere online pentru prima dată.
Pe de altă parte, cumpărând hainele online vei economisi timp și vei putea compara mult mai multe modele sau prețuri decât ai reuși într-o zi (sau chiar o săptămână) de shopping în magazine.
În ultimii ani, pentru a economisi timp, am cumpărat (aproape exclusiv) online toate hainele pentru cei mici. Am învățat cum să navigez prin marea de oferte și cum să aleg astfel încât să reduc la minimum șansele de a returna produsele (urăsc să fac asta chiar și atunci când returul este gratuit).
Iată pașii pe care-i urmez pentru un shopping fără stres:
1. Măsor copilul pentru a alege mărimea potrivită
Nu mă pot baza totdeauna pe măsura afișata de magazin, deoarece unele haine au un croi mai mare, altele sunt true to size. Nici recomandarea pe vârstă nu este o soluție ideală deoarece, mai ales atunci când sunt mici, copii pot varia destul de mult în înălțime la aceeași vârstă.
Pentru a alege măsura corectă caut mereu ghidul oferit de brand. De exemplu, pentru a alege măsura potrivită pentru salopeta iELM este necesar să-l măsori pe cel mic de la bărbie până la glezne, apoi să compari cu lungimea totală a salopetei.
2. Încerc să îmi dau seama cum ar veni haina pe copil
Observ pozele producătorului dar nu mă limitez la ele. Încerc să găsesc cât mai multe imagini cu hăinuța respectivă purtată de diverși copii. Conturile de Social Media ale brandului sunt un început în research-ul meu, însă, pentru a găsi și poze ale clienților reali, folosesc hashtag-urile sau numele brandului în căutările mele pe Instagram, Facebook sau prin grupurile de părinți. Este incredibil câte unghiuri diferite ale aceluiași produs poți vedea în acest mod. Din pozele clientilor poți observa ușor cum se comportă materialul, cum se așează pe diferiți copii și poți estima cu succes cum va arăta hăinuța pe al tău.
Pentru hainele iELM, de exemplu, poți căuta mai multe poze pe conturile oficiale de Facebook sau Instagram, ori după hashtag-urile #ielm sau #ielmdesign.
3. Verific detaliile despre produs (materiale, cum se îngrijește)
Acolo unde este posibil, prefer materiale naturale cu certificări organice. Pielea celui mic respiră mai bine și știu că materialul nu conține compuși chimici periculoși.
Atunci când caut haine impermeabile știu că materialele naturale nu sunt o opțiune. Totuși, chiar și în cazul lor, mă interesează ca materialul să fie tehnic, ușor și să permită copilului să se miște liber.
Având în vedere că cei mici se murdăresc destul de repede, mai ales în sezonul rece, prefer hainele care se pot spăla la mașină.
4. Caut review-uri pe internet sau pe grupurile de părinți
Dacă tot nu m-am decis în privința hăinuței sau brandul îmi e necunoscut, caut păreri ale altor părinți. Multe dintre răspunsuri le găsesc pe grupurile de Facebook din care fac parte însă, în cazul brandurilor mai mari, gasesc și articole pe bloguri în care pot afla mai multe detalii despre acele produse.
5. Verific condițiile de returnare
Deși urăsc să returnez produsele cumpărate, uneori acest lucru este necesar. De aceea, înainte de a comanda de la un magazin nou, verific termenul și condițiile de retur. În general am grijă să nu rup eticheta sau să spăl produsul înainte de a mă asigura că nu are defecte, că se potrivește și că doresc să-l păstrez.
Pentru mine pașii de mai sus funcționează de fiecare dată și nu am fost nevoită să returnez nici măcar o șosetă atunci când am cumpărat pentru cel mic (nu același lucru aș putea spune, din păcate, despre hainele și încălțările pentru mine). Care sunt secretele voastre atunci când cumpărați haine de copii online?