Pe lângă crearea zilnică a hainelor pentru copii, echipa iELM este în continuă căutare și experimentare a diverselor fațete ale vieții de zi cu zi. Astăzi vă propunem o mică incursiune în lumea culinară cu două rețete încercate de noi, foarte simple de făcut și benefice atât pentru cei mici cât și pentru cei mari.
Dovleacul este declarat anual vedeta sezonului la categoria de legume deosebit de gustoase și sănătoase. Preparatele pe bază de dovleac nu sunt doar delicioase, ci contribuie la echilibrul organismului prin aportul de vitamina A, provitamina A beta-caroten și vitamina C.
Printre beneficiile acestei super-legume se numără și: îmbunătățirea vederii și a calității pielii, stimularea pierderii în greutate (sursă de fibre), protecția sistemului cardiac prin reducerea colesterolului LDL, întărirea sistemului imunitar, reducerea febrei musculare după efort fizic și o recuperare mai rapidă, starea de spirit mai bună (antioxidantul triptofan conținut de dovleac este implicat în producerea serotoninei, hormonul fericirii).
Culese de prin culisele iELM și puse pe hârtie, vă întâmpinăm astăzi cu două rețete simple, bune și hrănitoare: supa cremă de dovleac și dovleac copt cu miere.
30 minute veți acorda pentru pregătirea delicioasei supe creme de dovleac. Ingredientele de care veți avea nevoie sunt: 800 gr dovleac, sare, piper, 2 linguri ulei de măsline, 1 ardei gras, 1 ardei iute, 1 țelină, 2 cepe albe și 2-3 căței usturoi.
Curățăm dovleacul apoi îl tăiem cubulețe; se pune la fiert în apă cu sare, adăugând și câteva picături de ulei de măsline. Potriviți focul și lăsați la fiert. Mai apoi, se curăță toate celelalte legume menționate (țelina, usturoiul, ceapa, ardeiul gras) și se pun la fiert împreună cu dovleacul. După un timp, verificăm dacă au fiert legumele; dacă da, le scoatem în sită și păstrăm dovleacul și țelina pe care le pasăm folosind fie mixer-ul, fie blender-ul. Obținem un piure de dovleac, pe care îl amestecăm cu zeama în care a fiert. Adăugăm ulei de măsline, sare și piper după gust și permitem supei să mai dea într-un clocot.
Supa cremă de dovleac este gata! Se poate servi cu pâinică proaspătă, crutoane, se poate decora cu fulgi picanți de ardei iute, sau cu semințe de dovleac, în funcție de preferințe.
Dovleacul copt se pregătește foarte rapid. Vom încinge bine cuptorul și vom acoperi o tavă cu hârtie de copt. Dovleacul se feliază sau se taie cubulețe, semințele fiind date deoparte, iar apoi se așează în tavă; deasupra, se presară puțin ulei de măsline, un vârf de lingură de nucșoară și sare grunjoasă. Se lasă la copt aproximativ 20 minute. Aroma dovleacului copt va lua prin surprindere fiecare colț al casei! Pentru cel mai sănătos desert, serviți dovleacul copt cu miere, scorțișoară, nuci sau caju, după plac.
Poftă bună la marea dovleceală!