Studiile arată că primii 14 ani din viața unui copil sunt cei mai importanți pentru stabilirea unei relații bune cu mediul înconjurător. Copiii au o atracție înnăscută pentru natură și animale, fiind fascinați de ele și dornici să le descopere.
Părinții joacă un rol crucial în a-și ajuta copiii să iubească natura, oferindu-le oportunități de a interacționa cu mediul natural prin joc, drumeții, vacanțe rurale sau educație în aer liber.
Iată 4 idei care te vor ajuta să îi înveți pe cei mici să iubească și să protejeze mediul:
1. Fii un exemplu pentru ei
Copiii învață imitând adulții, mai mult decât ascultând ce le spun ei. Dacă te văd tot timpul cu nasul îngropat într-un telefon, vor dori să facă același lucru. Dar dacă îți arăți interesul pentru activități în aer liber, acest lucru îi va face să fie curioși și să vrea să descopere mai multe. Alocă în fiecare zi timp pentru activități în aer liber, vorbește-le copiilor despre natură și arată-le cum să o protejeze.
2. Lasă-i să exploreze, să se ude și să se murdărească
Copiilor le place să se murdărească, să se joace cu nisip, noroi și să sară în bălți. În loc să le interzici să se murdărească, investește în haine pentru copii rezistente la pete sau păstrează un schimb de haine în rucsac. Lasă copiii să sape gropi, să se joace cu pământul și să studieze diferitele straturi ale solului, descoperind râme și alte vietăți.
3. Investește în amintiri și aventuri mai mult decât în obiecte
Copiii își amintesc de momentele petrecute cu părințiii mai mult decât jucăriile sau obiectele pe care le primesc cadou. Timpul de calitate în familie poate fi folosit pentru a-i învăța pe cei mici despre mediul înconjurător.
Partea bună este că explorarea naturii nu costă mult. Chiar dacă nu ai bani de vacanțe prelungite, poți să faci drumeții în apropierea orașului, să mergi printr-o zonă sălbatică în weekend, să faci un picnic sau chiar să mergeți în parcuri.
4. Învață-i cum să supraviețuiască în sălbăticie
Copiii trebuie să știe că se pot baza pe părinții lor, însă nu putem fi în permanență alături de ei. Activitățile în aer liber pot fi ocazia perfectă pentru a-i învăța câteva lucruri de bază care pot fi utile dacă se pierd. Deprinderea acestor abilități poate fi foarte distractivă. În plus, este o modalitate excelentă de a se conecta cu natura și de a o înțelege mai bine. Învață-i să construiască un adăpost, să găsească apă și hrană, să aprindă focul sau să folosească o busolă și o hartă.
Nu trebuie să fim cu toții pădurari sau oameni de știință pentru a iubi și a prețui frumusețea naturii. Avem nevoie să o explorăm pentru a înțelege de ce protejarea naturii este esențială pentru viitorul nostru.
Lasând copiii să se joace în natură, aceștia vor descoperi sentimentul că fac parte din ea. Acestea sunt elementele care stau la baza unei educații care le va aduce beneficii atât lor, cât și mediului. La urma urmei, viitorul este în mâinile lor!